Διοικητικό Επιμελητήριο: Αναξιόπιστη η αξιολόγηση των δημοτικών δομών

«Βόμβα» στα... θεμέλια της αντικειμενικότητας της αξιολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών, την οποία επιχειρούν κυβέρνηση και δήμαρχοι, βάζει ο Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων - Διοικητικό Επιμελητήριο (ΔΕΕ - επιστημονικός Σύλλογος του χώρου της διοίκησης, γνωστός για τις κατά καιρούς εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις του υπέρ του εξορθολογισμού της διοικητικής δράσης), με 10 σχετικές επισημάνσεις του.

Με τις επισημάνσεις του, καταδεικνύει πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι καθαρά προσχηματικό και στόχο έχει τις απολύσεις υπαλλήλων και την απαξίωση υπηρεσιών και εν τέλει του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με απώτερο στόχο, όπως πλειστάκις έχει πει η ΑΣΚ-ΟΤΑ, την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και της καθαριότητας.

Ο ΔΕΕ επισημαίνει πώς για να γίνει αξιολόγηση πρέπει να είναι σαφής ο σκοπός, τα κριτήρια, τα δεδομένα, ο τρόπος, οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων και κυρίως να είναι αξιόπιστος ο αξιολογητής. Κανένας από τους όρους αυτούς, όμως, δεν πληροίται. Όσον αφορά στον αξιολογητή, «αυτός επ’ ουδενί διεκδικεί δάφνες αμεροληψίας και καταλληλότητας», σημειώνει. Τονίζει, δε, ότι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ μεθοδολογία, όχι μόνο δεν συνεισφέρει στην αξιολόγηση, αλλά παρέχει το πλαίσιο ακριβώς για το αντίθετο.

Οι 10 επισημάνσεις

ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΕ