apnet.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Τρι08162022

Last updateΤρι, 08 Απρ 2014 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Home ΒΟΥΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζομένους στην «ALAPIS ABEE»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζομένους στην «ALAPIS ABEE»

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Αναφορικά με τα ένσημα των εργαζομένων στην εταιρεία «ALAPIS ABEE» και τον κίνδυνο απώλειας του επιδόματος ανεργίας.

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ALAPIS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» που εδρεύει στην Αθήνα, κηρύχθηκε σε πτώχευση με την υπ’αριθμ. 1180/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 8-11-2013. Απασχολούσε δε 230 εργαζόμενους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι των θυγατρικών της, δηλαδή συνολικά περίπου 300 άτομα. Λόγω της μη επικόλλησης ενσήμων από την εταιρεία από το Μάρτιο μέχρι και το Νοέμβριο 2013, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και 12 μήνες, κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού -πάνω από 100 άτομα- ήταν σε επίσχεση εργασίας από την 6-2-2013, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει κολλήσει ένσημα για αυτούς από την 6-3-2013 και μετά, ενώ έχει σταματήσει παντελώς την αγορά ενσήμων για όλο το προσωπικό από το Σεπτέμβριο.

Υπάρχει ήδη η υπ’αριθμ. 7986/2013 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τους εργαζόμενους αυτούς με την οποία έχει κριθεί ότι η επίσχεση εργασίας δεν είναι καταχρηστική, απόφαση για την οποία έχει λάβει γνώση ο Διευθυντής Εσόδων του ΙΚΑ.

Ο ΟΑΕΔ, προκειμένου να καταβάλει το επίδομα ανεργίας ζητά βεβαίωση υποβολής ΑΠΔ για το τελευταίο τρίμηνο και τη συμπλήρωση των 125 ενσήμων. Η σύνδικος της πτώχευσης έχει ήδη φτιάξει τις αναδρομικές ΑΠΔ. Το ζήτημα είναι το ΙΚΑ να επισπεύσει τη διαδικασία ελέγχου της υποβολής αυτής και τη χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων για να προσκομιστούν ως δικαιολογητικά στον ΟΑΕΔ. Η υποβολή αυτή των ενσήμων, θα χρησιμοποιηθεί για το επίδομα ανεργίας και μόνο. Η εξόφληση του ΙΚΑ θα γίνει, συμμετρικά με τους εργαζόμενους, μέσω της πτώχευσης  καθώς ήδη το ΙΚΑ έχει καταταγεί σε δύο πλειστηριασμούς και έχει εισπράξει διάφορα ποσά για παλαιότερες οφειλές της εταιρείας. Η περιουσία δε της εταιρείας είναι μεγάλη και αναμένεται καλύψει τις οφειλές ΙΚΑ και εργαζομένων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Νοέμβριο 2012, δηλ. πάνω από χρόνο.

Η σύνδικος της πτώχευσης προσπάθησε να υποβάλει τις ΑΠΔ αλλά το αρμόδιο ΙΚΑ Καλλιθέας δεν δέχεται τις αναδρομικές ΑΠΔ αν δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση που να επιδικάζει τους μισθούς. Τέτοια απόφαση, λόγω της πτώχευσης, δεν έχει εκδοθεί, ο δε πίνακας κατάταξης των πιστωτών (αν δεν υπάρξουν ανακοπές από άλλους πιστωτές) στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμος τον Αύγουστο, οπότε η κατάσταση για τους απολυμένους θα είναι τραγική. Επιπλέον το αρμόδιο ΙΚΑ ζητά έγγραφα τα οποία απαιτούν πολλά έξοδα (π.χ. αντίγραφα των 220 απολύσεων των εργαζομένων, η καθεμία των οποίων είναι τρισέλιδη και οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί ηλεκτρονικά), με συνέπεια η πιθανότητα καθυστέρησης να είναι μεγάλη. Αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια του δικαιώματος του επιδόματος ανεργίας, αφού ο ΟΑΕΔ έχει τάξει χρονικό όριο προσκομιδής των ενσήμων, εξέλιξη τραγική για τους εργαζόμενους.

Για τα προαναφερθέντα ζητήματα έχει ήδη ενημερωθεί κατ’ ιδίαν, κατόπιν συνάντησης με τους εργαζόμενους, όσο και μέσω επιστολών ο Διευθυντής Ασφάλισης Εσόδων ΙΚΑ, κ.Παπαχρήστος, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να επιλυθεί το ζήτημα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απώλειας του επιδόματος ανεργίας για τους πρώην εργαζόμενους της εταιρίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κώστας Μπάρκας
Γιάννης Σταθάς
Αλέξης Μητρόπουλος
Μαρία Μπόλαρη
Δημήτρης Τσουκαλάς
Δημήτρης Στρατούλης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
.

Χρήσιμες πληροφορίες