apnet.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Παρ06222018

Last updateΤρι, 08 Απρ 2014 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ Λουκέτο στην αμερικανική κυβέρνηση – 825.000 δημόσιοι υπάλληλοι «επιστρέφουν» στα σπίτια τους

Λουκέτο στην αμερικανική κυβέρνηση – 825.000 δημόσιοι υπάλληλοι «επιστρέφουν» στα σπίτια τους

Δεν τα βρήκαν Ρεπουμπλικάνοι-Δημοκρατικοί. Σε εξέλιξη σταδιακή διακοπή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Με υποχρεωτικές άνευ αποδοχών άδειες απειλούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Μήνυμα Ομπάμα. Ποιες υπηρεσίες κλείνουν.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναστέλλει μερικώς τη λειτουργία της μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Έτσι, το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα, δηλαδή πάνω από 825.000 δημόσιοι υπαλλήλοι θα υποχρεωθούν να γυρίσουν στα σπίτια τους, με άδεια άνευ αποδοχών.

Μήνυμα Λευκού Οίκου σε Κογκρέσο

Ο Λευκός Οίκος έδωσε ήδη εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να αρχίσουν να κλείνουν. «Απευθύνουμε έκκληση στο Κογκρέσο να ενεργήσει ταχύτατα ώστε να περάσει μια διαρκή λύση για την παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που θα εξασφαλίζει επαρκή χρόνο ώστε να περάσει ένας προϋπολογισμός για το υπόλοιπο του δημοσιονομικού έτους, και να αποκαταστήσει τη λειτουργία κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών και προγραμμάτων που θα επηρεαστούν από το κενό χρηματοδότησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Το ιστορικό του... λουκέτου!!!

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης του αμερικανού προέδρου Ομπάμα (Obamacare). Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον) σήμερα Τρίτη, η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Γερουσίας, την ώρα που το Κονγκρέσο δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρώτης διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και 17 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας του Κονγκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Ποιες υπηρεσίες κλείνουν

Μετά την αποτυχία τελικής συμφωνίας, μπαίνει "λουκέτο"  σε μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες. 

Βασικές υπηρεσίες που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την εθνική άμυνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά περίπου 825.000 εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες θα τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Ενδεικτικά, η «Washighton Post» αναφέρει ότι θα σταματήσει να εργάζεται το 87% των υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου, το 69% των υπαλλήλων του υπουργείου Ενέργειας, το 82% των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και το 94% των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», την μεγαλύτερη επίπτωση θα έχουν οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι.  Για τους υπαλλήλους που κρίνονται «βασικοί», συμπεριλαμβανομένων των πρακτόρων ελέγχου συνόρων και των ενεργών στρατιωτικών, οι πληρωμές πιθανότατα θα καθυστερήσουν.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, ορισμένες καθημερινές υπηρεσίες, όπως η παράδοση των επιταγών Κοινωνικής Ασφάλισης για τους συνταξιούχους και για τις πληρωμές των επισκέψεων σε γιατρούς στο πλαίσιο του Medicare θα συνεχιστούν. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν επίσης η παράδοση επιστολών, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρότατο πλήγμα θα δεχθεί το υπουργείο Υγείας, όπου περίπου το 52% των εργαζομένων θα λάβουν άδεια άνευ αποδοχών ενώ θα μπουν στον «πάγο» και δεκάδες προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία.

Από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος περίπου 15.000-16.000 υπάλληλοι θα επηρεαστούν, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που επιθεωρούν και επιβλέπουν τις πετρελαιοπηγές που θα συνεχίσει να εργάζεται.

Από την υπηρεσία φορολογικών εσόδων (IRS), μόλις το 9% του προσωπικού δεν θα λάβει άδεια άνευ αποδοχών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παραμείνει ανοικτή, όμως οι περισσότερες υπηρεσίες της Επιτροπής Commodity Futures Trading θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να εργάζονται «μόνο οι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για την εκτέλεση εκτάκτων λειτουργιών ή λειτουργιών που έχουν εξαιρεθεί οι οποίες προστατεύουν τη ζωή ή την περιουσία».

Η απόφαση για τους οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο θα ληφθεί βάση νόμου που καθορίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητοι. 

Σημειώνεται πως οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το κλείσιμο λειτουργιών της κυβέρνησης θα στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολ. κάθε εβδομάδα. 

Να σημειωθεί πως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την οικονομική παράλυση, την πρώτη εδώ και 17 χρόνια στις ΗΠΑ, η οποία και θεωρείται οιωνός για τη μεγαλύτερη επικείμενη μάχη για το όριο χρέους.

Διάγγελμα Ομπάμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς του ένστολου προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χρήσιμες πληροφορίες