apnet.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Παρ06222018

Last updateΤρι, 08 Απρ 2014 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΡΘΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Το «τυρί» και η «φάκα» του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το «τυρί» και η «φάκα» του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Του Νάσου Χατζητσάκου

«Φιάσκο ολκής» αναμένεται να αποτελέσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), με την κυβέρνηση να επιδιώκει μέσα από τη δημιουργία εντυπώσεων να καθιερώσει ως... μεσοαστούς όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 360 ευρώ το μήνα. Το επίδομα αυτό, το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το επίπεδο της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, με βάση τα δεδομένα που έκαναν γνωστά στα μέσα της εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί, το 2014 αναμένεται να φτάσει μόλις στο 2,3% των ελλήνων πολιτών με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας!

 Τα συσχετιζόμενα με το ζήτημα αυτό -την εφαρμογή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως προβλέπεται από τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους- κυβερνητικά στελέχη, μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέφεραν ότι η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος θα ξεκινήσει μέσα στο 2014. Όμως, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα αποκτήσουν όλοι. Το αντίθετο. Ο θεσμός θα εφαρμοστεί πολιτικά και για τον επόμενο χρόνο θα αφορά μόλις τους 2 από τους 100 φτωχούς, βάσει εισοδημάτων, πολίτες της χώρας.

Για λίγους

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία της απόφασης υιοθέτησης και στην Ελλάδα του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το πρόγραμμα χορήγησής του (σύμφωνα με το νόμο 4039 του 2012) θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον επόμενο χρόνο σε μόλις δύο περιοχές της χώρας και με τον αρχικό προϋπολογισμό να μην ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας και στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί περαιτέρω... το 2015.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, σε ενημερωτικό του σημείωμα σε σχέση με τα όσα ελέχθησαν εντός της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, προχώρησε στη δημοσιοποίηση ορισμένων στοιχείων τα οποία «φωτογραφίζουν» περισσότερες πτυχές του τρόπου πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το 2014. Ο κ. Κουτσούκος, στο σημείωμά του, αναφέρεται στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, η οποία κυμαίνεται στα 360 ευρώ το μήνα και προσδιόρισε, αναφέροντας προσεγγίσεις Διεθνών Οργανισμών, το ύψος του ορίου της φτώχειας στα 4.800 ευρώ το χρόνο (!) για τετραμελή οικογένεια συνυπολογιζομένων των... λοιπών εισοδημάτων (και της περιουσίας) και κλιμακούμενο ανά άτομο με τρόπο που να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για ανάληψη εργασίας.

Το επίδομα «φάκα»

Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, από μια πρώτη σε βάθος ανάλυση προκύπτει ότι το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το 2014 θα κυμαίνεται στο αντίστοιχο των συντάξεων για ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, δηλαδή στα 360 ευρώ. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, και σε συνδυασμό ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν δεν θα ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, συμπεραίνεται ότι οι δικαιούχοι του Εγγυημένου Εισοδήματος τον επόμενο χρόνο δεν θα ξεπεράσουν τις 55.000 άτομα. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα επιλεγούν μόνο από δύο περιοχές, γεγονός το οποίο προκάλεσε σχόλια βουλευτών της Αντιπολίτευσης οι οποίοι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ανέφεραν ότι «είναι ευχή όλων να μην επιλεγούν με βάση πολιτικά, κομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια οι Κυκλάδες και η Ηλεία».
Κατ' αυτόν τον τρόπο πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όμως, η κυβέρνηση αντί να στηρίζει τους πολίτες οι οποίοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, στην πραγματικότητα προωθεί ένα ακόμη επικοινωνιακό «τρικ» για τη δημιουργία και μόνο εντυπώσεων. Οι λόγοι είναι οι εξής:
1) Όπως προαναφέραμε οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 55.000 άτομα. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 ο αριθμός των πολιτών που ήταν με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέρχονταν στα 2.341.400 πολίτες (901.194 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα). Σήμερα, ο αριθμός τους εκτιμάται μετά βεβαιότητας ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο. Ακόμη, όμως, και με βάση τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για το 2011, το 2014 ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα της τάξης των 360 ευρώ το μήνα, θα λάβουν μόλις οι 2 από τους 100 φτωχούς πολίτες.
2) Με βάση το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Κουτσούκου, το όριο της φτώχειας για τετραμελή οικογένεια αναμένεται να καθοριστεί περίπου στα 4.800 ευρώ το χρόνο! Ωστόσο, ο πήχης θα υπολείπεται κατά... 9.042 ευρώ από το ετήσιο ποσό το οποίο χαρακτηρίζει ως «κατώφλι» πριν τη φτώχεια για την Ελλάδα η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, το όριο της φτώχειας για τετραμελή οικογένεια (με 2 ενήλικους και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών) είναι στα 13.842 ευρώ και σε ατομικό επίπεδο στα 6.951 ευρώ το χρόνο (579,2 ευρώ το μήνα).

Επικοινωνιακό τρικ

Άρα, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, τότε -το 2014- το αντίκρισμα που θα έχει στην κοινωνία θα είναι καθαρά επικοινωνιακό και σε καμιά περίπτωση δεν θα στηρίξει ουσιαστικά τους μη έχοντες που διαβιούν με μηδενικά έως απειροελάχιστα εισοδήματα. Αντί για τουλάχιστον 579 ευρώ μηνιαίως που θα έπρεπε να δοθούν στους φτωχούς πολίτες (στο επίπεδο αυτό τοποθετεί το «κατώφλι της ανέχειας» η ΕΛΣΤΑΤ), οι «μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού» δικαιούχοι θα πάρουν μόλις 360 ευρώ το άτομο (ποσό το οποίο αναμένεται, κατ' άτομο να είναι μειωμένο, σε περιπτώσει οικογενειών).
Ετσι, λίγο πολύ η κυβέρνηση αφενός θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις και κλίμα ευφορίας, αφετέρου θα τοποθετήσει το όριο της φτώχειας σε επίπεδο 219 ευρώ χαμηλότερο από αυτό στο οποίο το προσδιόρισε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2011. Στη... «νέα Ελλάδα» των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου, εάν η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος γίνει πάνω στη βάση αυτή, μεσοαστοί θα θεωρούνται όσοι έχουν μηνιαία εισοδήματα πάνω από... 360 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

* Θα το λάβει μόλις το 2% των φτωχών πολιτών
* 360 ευρώ αντί για 579 ευρώ που είναι το «κατώφλι» της φτώχειας

Αναδημοσίευση από ΕΠΟΧΗ, 26-10-2013

Χρήσιμες πληροφορίες