apnet.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Παρ10192018

Last updateΤρι, 08 Απρ 2014 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑ Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ: Σχετικά με το ετήσιο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 22/3/2014

Στις 22/3/2014 συγκλήθηκε το ετήσιο τακτικό Συνέδριο του Εργατικού κέντρου Πειραιά και δυστυχώς συνοδεύτηκε και πάλι από σωρεία παρατυπιών, παραβιάσεων του καταστατικού του ΕΚΠ, φέρνοντας στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα που συνδέονται με την δημοκρατική λειτουργία του ΕΚΠ.

Υποστηρίξαμε από την αρχή, την πάγια θέση μας:
1)Τα σωματεία που συνεχίζουν ακόμη, μετά από τόσα χρόνια, να συντηρούν το εκλογικό σύστημα του πλειοψηφικού, τα καταστατικά τους διατηρούν τις διατάξεις της προδικτατορικής περιόδου και του αντεργατικού τερατουργήματος του 330/76, χωρίς να έχουν ακόμη – ως όφειλαν- εναρμονιστεί με τον 1264/82, δεν μπορούν να πάρουν μέρος.
2) Τα σωματεία που οι ψηφίσαντες είναι κάτω των 50 μελών, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση και την εκπροσώπησή τους στο ΕΚΠ, επίσης δεν μπορούν να πάρουν μέρος.
3)Ταυτόχρονα υποστηρίξαμε από την αρχή, ότι τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του ΕΚΠ νομιμοποιητικά έγγραφα (μητρώο μελών, κατάσταση ψηφισάντων, εκλογή εφορευτικής επιτροπής κ.λπ) είναι απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων (η απόφαση ήταν ομόφωνη) .
Από αυτή την αρχή δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε εξαιρέσεις, ούτε διαχωρισμοί, ούτε διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Η αντιδημοκρατική λειτουργία, η άρνηση για τον εκδημοκρατισμό των συνδικάτων, ο εξοστρακισμός των διαφορετικών απόψεων, παραχαράζοντας και αλλοιώνοντας με αυτό τον τρόπο, την βούληση των εργαζομένων, δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Σωματεία όπως είναι η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (προσκείμενα στο ΠΑΜΕ) όλα τα τελευταία χρόνια κινούνται εκτός αυτού του πλαισίου και αρνούνται να καταθέσουν στο ΕΚΠ όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδείχνουν το νόμιμο και αδιάβλητο των αρχαιρεσιών.
Στη καλύτερη περίπτωση, προσκομίζουν τα μητρώα μελών και κατάσταση ψηφισάντων, για λίγα λεπτά, τα «περιφρουρούν» να μην τα ελέγξει κανείς από τη Διοίκηση του ΕΚΠ, ακολούθως τα εξαφανίζουν!!! Και θέλουν, χωρίς να έχουν ελεγχθεί, να πάρουν μέρος.
Στην ασφυκτική επιμονή μας, να τηρηθεί η ομόφωνη απόφαση της προσκόμισης των δικαιολογητικών, έγινε κατορθωτό για πρώτη φορά, να προλάβουν – έστω για λίγο- μέλη του Δ.Σ να «ρίξουν μια ματιά» στο σωματείο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών, που παραβίαζαν στοιχειώδεις αρχές και κανόνες της εκλογικής διαδικασίας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι εκλογές σε αυτό το Σωματείο που ελέγχει το ΠΑΜΕ (κι όχι μόνο), συνοδεύτηκαν από παραβιάσεις, ανορθόδοξες μεθόδους, που βάσιμα και τεκμηριωμένα αμφισβητούν το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως τον αριθμό των ψηφισάντων.
Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) μπροστά στα αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν, σ' έναν απέραντο κύκλο αντιφάσεων, διατύπωναν διάφορες δικαιολογίες που ανέτρεπαν στην συνέχεια, επιβεβαιώνοντας πλήρως την άποψή μας, για διαβλητές εκλογικές διαδικασίες, για διαμόρφωση και κατασκευή ψηφισάντων μελών και συσχετισμών που εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις.
Μιλάμε για ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, τα οποία μας οδήγησαν να μην συμμετέχουμε στις εργασίες του συνεδρίου του ΕΚΠ, το οποίο εξελίχθηκε σε μονόλογο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι η τυφλή προσήλωση στην κομματική γραμμή, δεν είναι μόνο αδιέξοδη αλλά και επικίνδυνη για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Συνάδελφοι,
Η παράταξή μας, με σταθερότητα και συνέπεια, αναδεικνύει όλα τα τελευταία χρόνια την ανάγκη να μπει τέλος στην κατασκευή των νόθων αντιπροσώπων, να μπει τέλος στην αντιδημοκρατική λειτουργία πολλών συνδικάτων. Έχει διατυπώσει με σαφήνεια συγκεκριμένες προτάσεις, για δημοκρατικά και ταξικά σωματεία, με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και αξίες, χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς, χωρίς κατασκευασμένη και νόθα αναπαραγωγή συσχετισμών.
Στην σφοδρή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ, την παρουσία και την ουσιαστική δράση όλων των συνδικάτων, που θα παλεύουν να κινητοποιήσουν, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, όλους τους εργαζόμενους, σε μεγάλους – ενωτικούς-αποτελεσματικούς αγώνες, ενάντια στην βάρβαρη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του μεγάλου κεφαλαίου.
Δυστυχώς το ΕΚΠ έχει παροπλιστεί στην ακινησία, με ευθύνη της ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) που συνεχίζει να κινείται στον δρόμο της κομματικής περιχαράκωσης, συνεπικουρούμενη ανάλογα με τις περιστάσεις και από άλλες δυνάμεις.
Ο ρόλος του συνεχώς απαξιώνεται, όσο συνεχίζει να παραμένει σε απόσταση από τα οξύτατα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, μακριά από τα κινήματα της πόλης και τις συμμαχίες που απαιτούνται, με όλα τα θύματα του μνημονίου.
Το πρώτιστο ταξικό κριτήριο σήμερα, σε αυτή την απίστευτη επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, με βάση αυτή την ανάγκη θα κριθεί η στάση όλων των δυνάμεων.
Ας απαντήσει η ΔΕΣΚ στους εργαζόμενους, πόσο «ταξική» είναι η αντιενωτική τους στάση, η διάσπαση και ο διχασμός των εργαζομένων; τι «ταξικό» εξασφαλίζουν οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις; πόσο «ταξική» είναι η υπονόμευση των κοινών δράσεων, πόσο «ταξικό» είναι και ποιους τελικά εξυπηρετεί η αναποτελεσματικότα των αγώνων;
Θα συνδράμουν στη πράξη, σε κάθε προσπάθεια, να παίξει το ΕΚΠ το ρόλο του, ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εργαζομένων και να γίνει Εργατικό Κέντρο για όλους τους εργαζόμενους; Να διαδραματίσει τον κομβικό και αναγκαίο σήμερα ρόλο, να γίνει Κέντρο συνάντησης και συμπόρευσης, με όλα τα κινήματα του Πειραιά, να συνενώσει τους αγώνες όλων των θυμάτων του μνημονίου;
Αυτό είναι ταξικό σήμερα, αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι σήμερα.

2-4-2014

Χρήσιμες πληροφορίες